Türkiye'nin herhangi bir yerleşmesinin, ekolojik yaklaşım ile planlama ve kentsel tasarım ilkeleri kapsamında belirlenmesine katkı sağlayacak fikirlerin alınması bu yarışmanın konusunu oluşturmaktadır. Seçilen yerleşmenin kimliği, tarihi ve kültürel dokusu, peyzajı ve siluetinin korunması ekolojik değerlerinin ön plana çıkartılması yarışmanın temel beklentisidir.
1/1000 ölçekli kentsel tasarım projesinin büyüklüğü 40 ha ile 60 ha arasında değişen bir büyüklükte olacaktır.
Alanın bir bütünlük içinde, kamu yararı esas alınarak, kent ve çevresinde yaşayanların dinlenme ihtiyaçlarını karşılayan; tarihi bağlam içerisinde doğal çevre değerlerini nitelikli bir biçimde geliştirmeye imkan sağlayan; koruma-kullanım dengesini gözeten, işlevsel, yenilikçi ve ekolojik çözümleri ortaya koyan, sosyal yaşam ve kültürü ile kent yaşamı arasında mekânsal ilişki kuran ve böylelikle bölgenin kent yaşamına kazandırılmasını hedefleyen bir projenin oluşturulması amaçlanmaktadır.
T.C üniversitelerinin şehir ve bölge planlama, peyzaj mimarlığı, mimarlık, kentsel tasarım ve peyzaj mimarisi bölümlerinde lisans düzeyinde öğrenim gören öğrencilerden üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri yarışmaya katılabilir.
Yarışmaya bireysel ve grup olarak katılım sağlanabilir. Katılımcı farklı gruplarla yarışmaya dahil olamaz. Grup katılımlarında iki ayrı meslek disiplinin olması zorunlu değildir ancak ekip başının şehir planlama, mimarlık ve peyzaj mimarlığı bölümlerinden olması zorunludur.Grup katılımlarında kişi sayısı sınırlaması yoktur. 2015 yılında mezun olacak öğrenciler de yarışmaya katılabilirler.
Raportörler
Türkiye Çevre Koruma Vakfı